Kuchnia i kulinaria Pomorza. Tradycyjna i nowoczesna. Pomorski produkt regionalny.
Katalog produktów
Sortuj według:
Sławno smakuje. Sławnianie i ich goście od kuchni pod redakcją Marii Poprawskiej
Maria Poprawska (red.)
Założeniem publikacji było zebranie i ukazanie smaków Sławna. Przepisy miały pochodzić z różnych źródeł — od osób, które pełnią lub pełniły ważne funkcje w Sławnie, od tych, którzy tam nie mieszkają, ale się miastu zasłużyły, jak również od dobrych gospodyń domu, mistrzyń i mistrzów kuchni. Udało się zgromadzić ponad sto przepisów, które pokazują, że Sławno naprawdę smakuje!

{WALUTA}

Wydawnictwo: Wydawnictwo Region
25,00 złDostępność
Jak zrobić dobry ser, radzi serowar żuławski
Krzysztof Jaworski
Krzysztof Jaworski - Absolwent technologii żywności na Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Jako główny serowar przez 15 lat prowadził produkcję w serowarni a od sześciu lat zajmuje się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla dzieci, młodzieży oraz rolników. Jego celem i marzeniem jest stworzenie na Żuławach grupy producentów – serowarów i odtworzenie marki doskonałego niegdyś sera żuławskiego.

{WALUTA}

Wydawnictwo: PHU OPITZ
29,99 zł
Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim
Izabela Chudzyńska
Album kulinarny pt. "Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim" zawiera m.in. ponad 80 przepisów (każdy ze zdjęciem), 230 barwnych fotografii oraz wiele opisów ciekawych miejsc i ludzi.

{WALUTA}

41,00 zł
Kuchnia kaszubska
PRACA ZBIOROWA
Po chłopsku, ale na bogato - kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie... Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Olesiejuk
19,99 zł
Nowoczesna kuchnia kaszubska
Beata Waśniewska
Publikacja zawiera 70 bogato ilustrowanych przepisów, które zabierają czytelnika na kulinarną wyprawę po smakach Kaszub. Błyskotliwie łącząc tradycyjne receptury ze współczesnymi trendami.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Wydawnictwo Region
29,00 zł
Tajemnice kultury salonów gdańskich
Henryk Jan Lewandowski
Gastronomia zawsze odgrywała znaczącą rolę w historii Gdańska. Choć jadłospis gdańszczanina w ciągu wieków ulegał zmianie, każdy mieszkaniec miasta, bez względu na przynależność stanową, lubił dobrze zastawiony stół. Jednocześnie to, co spożywali ludzie, było nierozerwalnie związane z ich przynależnością do warstwy społecznej.

{WALUTA}

Wydawnictwo: BERNARDINUM
29,00 złDostępność
Wokół pomorskiej kuchni
Bożena Ewa Nowina-Sroczyńska (red.)
Wokół pomorskiej kuchni - X Konferencja kaszubsko-pomorska - publikacja dotycząca różnych aspektów kuchni pomorskiej - etnografii, literatury, historii i współczesności.

{WALUTA}

12,00 zł
Smak Kaszub
Jarosław Ellwart
Najnowsza książeczka z serii ABC... Smak Kaszub prezentująca tym razem kaszubską tradycję kulinarną (m.in. potrawy rybne, chleb i potrawy z mąki i kaszy, sposoby przechowywania pożywienia, pożywienie świąteczne) oraz wybrane przepisy.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Wydawnictwo Region
7,20 zł
Tak smakuje Pomorze
"Tak smakuje Pomorze" - to niezwykła książka kucharska, w której znajdują się znakomite przepisy na wyborne dania z mięs, dziczyzny, smakowite przystawki i ryby, treściwe zupy, słodkie frykasy, przetwory i pyszne domowe nalewki. Każdy smakosz i adept sztuki kulinarnej znajdzie tu coś dla siebie. Znaleźć w niej można aż 113 wspaniałych przepisów, polecanych przez specjalistki od kuchni regionalnej - członkinie kół gospodyń wiejskich.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Polskapresse
19,99 zł
Ò tim, jak przóde lat Kaszëbi warzële. Gawędy o dawnej kaszubskiej kuchni
Wiesława Niemiec
Mowa tu będzie o dawnej kuchni kaszubskiej. Informacje zaczerpnęłam od mieszkanek północnych Kaszub i z okolic Kartuz. Podane tu recepty, na zapomniane niekiedy potrawy, mają pomóc odtworzyć smak minionych lat. Jeśli uda się, choć w małym stopniu przywołać atmosferę kuchni chaty rybackiej czy wiejskiej zagrody, jeśli uda się wydobyć tamten zapach prostej strawy, która była zaproszeniem do stołu, jeśli komuś przypomną się zapachy z zimnej piwniczki pełnej skarbów, wyrobów "własnej roboty".

{WALUTA}

Wydawnictwo: SelfPublica
22,00 zł
Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich
Dorota Szpajda, Maria Ollick
Przepisy zaprezentowane w niniejszej publikacji zostały zebrane wśród gospodyń wiejskich z okolic Tucholi, Cekcyna, Gostycyna, Kęsowa, Lubiewa, Osia i Śliwic.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Wydawnictwo Region
18,00 zł
Produkty regionalne i tradycyjne
Andrzej Klasa
"Produkty regionalne i tradycyjne na obszarze Lokalnej Grupy działania Stowarzyszenia Turystyczne Kaszuby" - książka przybliża produkty tradycyjne z terenu powiatu kartuskiego i gminy Przywidz.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Rost
29,00 zł
X wieków piwa w Gdańsku
Zbigniew Gach
Od piwa głowa się kiwa takim porzekadłem żonglowali moraliści, gdy wesoły degustator pienistego trunku przeistaczał się w marudnego piwożłopa.

{WALUTA}

Wydawnictwo: L&L
32,00 zł
Tradycyjna kuchnia kaszubska
Jarosław Ellwart
Eleganckie wydanie kaszubskich przepisów kulinarnych, w twardej oprawie z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

{WALUTA}

Wydawnictwo: Wydawnictwo Region
18,00 zł
Wyszukiwarka

 
 
Zaawansowane wyszukiwanie
Przechowalnia
Brak produktów w przechowalni
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
39,00 zł
Producent upominków
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Język
Polskienglish
Współpracujemy
ASPA Księgarnia Artystyczna