Przepisy zaprezentowane w niniejszej publikacji zostały zebrane wśród gospodyń wiejskich z okolic Tucholi, Cekcyna, Gostycyna, Kęsowa, Lubiewa, Osia i Śliwic. Część z nich była już publikowana w innych wydawnictwach – przez panią Marię Ollick w książce „Maltych i Grapa” oraz przez Lokalną Grupę Działania „Bory Tucholskie” w broszurze „Przysmaki Borów Tucholskich”.
Spis treści
Zamiast wstępu
Zupy
Barszcz wigilijny
Brukwianka na okrasie
Brzadowa (z suszonego owocu)
Kapuścianka z kaszą
Kartofel zupa (zupa ziemniaczana)
Lubiewskie zakleponki
Marchwianka
Pomorska
Rosół z kury
Rosół z węgorza
Rybna
Szczawiowa na serwatce
Zagraj (zupa dziadowska)
Zupa z zielonych gąsek
Potrawy mięsne
Baranina duszona
Gęś nadziewana
Gulasz mięsno-grzybowy
Fałszywy zając
Królik pieczony
Okrasa „obona” lub „łobona”
Pasztet z zająca
Smalec ze skwarkami
Zylc
Potrawy z warzyw, mąki i grzybów
Babka ziemniaczana
Sos grzybowy
Chleb smażony
Dukacze – kartofle szturane (ziemniaki z boczkiem)
Flyndze (placki ziemniaczane)
Groch z kapustą
Grzybowczniki
Kapusta kiszona z grzybami
Kapusta modra „szmurowana”.
Kiszka z kaszy i ziemniaków
Klopsy grzybowe
Kluchy ziemniaczane „kuglonki”
Krylki (ziemniaki w mundurkach)
Kurki z jajkami
Mace borowiackie (szurbaki)
Ogórki z octem
Pierogi z grzybami i kiszoną kapustą
Polewka na maślance
Sos porzeczkowo-chrzanowy
Szandar
Strucla z kapustą i z grzybami
Ryby
Karp w sosie czosnkowym
Ryby z patelni w zalewie octowe
Śledzie w śmietanie
Smażona ikra
Ciasta i słodkości
Czarne porzeczki z cukrem (przecier)
Galaretka z czerwonych porzeczek (świętojanek)
Baba drożdżowa
Deser miętowy
Grysik z jagodami
Kisiel żurawinowy
Piernik (feferkuch)
Powidła śliwkowe
Racuchy „Ruchanki”