Fjut. Cyrop kociewski 100 ml

Opis
Fjut (cyrop) - syrop wyciskany z buraków cukrowych i gotowany aż do zgęstnienia. To ciemno-brązowy, gęsty syrop o karmelkowym posmaku. Zawiera całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Działa wzmacniająco, witaminizująco i odtruwająco na cały organizm. Szczególnie wskazany na wiosnę w okresie tzw. przednówku, dla osób mających problemy z anemią, będących w stanie przemęczenia, w zaburzeniach miesiączkowych, dla kobiet w ciąży i karmiących. Stosuje się go do słodzenia herbaty, mleka, domowych wypieków, a także do smarowania chleba, naleśników i wafli. Szczególnie uwielbiany jest przez dzieci.
Producentem jest Marzena Przytarska z Gostycyna.
Pojemność: 100 ml
Konfekcjonowany w szklanym słoiczku.
Specjał charakterystyczny dla Borów Tucholskich i Kociewia.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwo i Rozwoju Wsi - więcej informacji.