Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego

Dostępność: brak towaru
Cena: 39,00 zł 39.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Trzecie wydanie książki powstałej w oparciu o materiał archiwalny pochodzący z zasobów Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu oraz wywiady i kwerendy przeprowadzone współcześnie. Stanowi ona zbiór przepisów na tradycyjne potrawy i produkty z takich regionów etnograficznych jak: Bory Tucholskie, Kociewie, Krajna, Kujawy, Pałuki, ziemia chełmińska i ziemia dobrzyńska. Przepisy kulinarne znajdujące się w publikacji pochodzą w dużej mierze ze zbiorów prywatnych (zeszytów z przepisami, wycinków z czasopism, notatek), stanowiących pamiątki rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre z tych receptur zostały nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”, oraz zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uzupełnieniem materiału są przepisy kulinarne publikowane w poradnikach i prasie kobiecej z XIX i XX w. Ilustrację książki stanowią, nawiązujące do tematyki, archiwalne fotografie pochodzące ze zbiorów Muzeum Etnograficznego oraz od osób prywatnych, a także dawne reklamy firm i ich produktów spożywczych wytwarzanych w regionie.

Dane techniczne

Autor Grażyna Szelągowska
ISBN 978-83-61891-84-0
Liczba stron 159
Język polski
Oprawa twarda
Format 17 x 24 cm
Rok wydania 2015

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium