Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Trzecie wydanie książki powstałej w oparciu o materiał archiwalny pochodzący z zasobów Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu oraz wywiady i kwerendy przeprowadzone współcześnie. Stanowi ona zbiór przepisów na tradycyjne potrawy i produkty z takich regionów etnograficznych jak: Bory Tucholskie, Kociewie, Krajna, Kujawy, Pałuki, ziemia chełmińska i ziemia dobrzyńska. Przepisy kulinarne znajdujące się w publikacji pochodzą w dużej mierze ze zbiorów prywatnych (zeszytów z przepisami, wycinków z czasopism, notatek), stanowiących pamiątki rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre z tych receptur zostały nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”, oraz zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uzupełnieniem materiału są przepisy kulinarne publikowane w poradnikach i prasie kobiecej z XIX i XX w. Ilustrację książki stanowią, nawiązujące do tematyki, archiwalne fotografie pochodzące ze zbiorów Muzeum Etnograficznego oraz od osób prywatnych, a także dawne reklamy firm i ich produktów spożywczych wytwarzanych w regionie.
"Zasmakuj w formie. Pomorskie przepisy i formy cukiernicze" - katalog wystawy czasowej przygotowanej przez Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie w 2017 r. Prócz fotografii eksponatów prezentowanych na wystawie, w książce znajdują się także stare przepisy na słodkości, pochodzące m.in. z dawnych pomorskich książek kucharskich.
"Tradycyjna kuchnia kociewska" - książka prezentuje kociewską tradycję kulinarną. Zamieszczono ponad 70 przepisów zebranych wśród gospodyń Z Kociewia oraz oryginalnego przedwojennego zeszytu z przepisami babki autorki. Przedstawiono tylko sprawdzone receptury, niektóre nagrodzone w regionalnych konkursach kulinarnych.
Przepisy zaprezentowane w niniejszej publikacji zostały zebrane wśród gospodyń wiejskich z okolic Tucholi, Cekcyna, Gostycyna, Kęsowa, Lubiewa, Osia i Śliwic.
Śledzik, matias, pikling, kiper czy rolmops... Śledź spożywany jest na różne sposoby. Ta popularna ryba miała ogromne znaczenie gospodarcze, stanowiąc główny cel połowów w rybołówstwie morskim. Łowiony był od wieków na Morzu Północnym, przede wszystkim przez Duńczyków i Holendrów. Śledź trafia na polski stół częściej niż bigos czy pierogi. Ma od dawna miejsce w kulturze polskiej, m.in. na Pomorzu i Kujawach urządzano symboliczne pogrzeby śledzia i żuru jako pożegnanie Postu.
„Dobra gąska, dobra gąska, wyśpię się pod pierzyną i najem się miąska”- mawiano dawniej, doceniając bardziej niż obecnie zalety tego najważniejszego spośród hodowanych w przeszłości ptaków domowych. Współcześnie, kiedy pierzyny odchodzą w zapomnienie, a potrawy z gęsiny rzadko pojawiają się na naszych stołach, warto przypomnieć sobie o zaletach gęsi, zwłaszcza o tych kulinarnych.
Książeczka z serii ABC... Smak Kaszub prezentująca tym razem kaszubską tradycję kulinarną (m.in. potrawy rybne, chleb i potrawy z mąki i kaszy, sposoby przechowywania pożywienia, pożywienie świąteczne) oraz wybrane przepisy.
Część pierwsza zajmuje się pokrótce przedstawieniem ogólnej historii lokali gastronomicznych, a przynajmniej jej istotnej dla Bytowa części, a następnie daje pogląd na lokalny rozwój w kontekście rozwoju miasta i powiatu. W części drugiej analizowane są poszczególne karczmy, osobno dla miasta Bytowa i wsi, a następnie omówione zostały schroniska młodzieżowe w mieście i powiecie.
Kaszubska kuchnia to swego rodzaju kulinarny zapis dziejów Pomorza, gdzie spotykały się tradycje pomorskie, niemieckie, polskie i skandynawskie. W książce autorka przedstawia wybór 70 najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw, które można dziś spotkać na pomorskich stołach.
Powiślańska tradycja kulinarna – elegancko wydane blisko 70 przepisów, które zebrano wśród gospodyń oraz gospodarzy – głównie z okolic Sztumu i Kwidzyna. W obszernym wstępie została przedstawiona historia regionu i kulinariów od XIX wieku do czasów współczesnych.
Kuchnia kaszubska, zabawa edukacyjna. Zestaw elementów kartonikowych związany z kuchnią - od talerzy, sztućców itp. Całość ozdobiona wzornictwem haftu kaszubskiego. Poprzez tę zabawę możemy uczyć najmłodszych nakrywania stołu, a także przybliżamy podstawowe słownictwo kaszubskie związane z tą dziedziną. Każdy element ma przypisane swoje słowo w języku polskim i kaszubskim.
Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach.
Fartuch wykonany z wysokogatunkowej tkaniny poliestrowej o gramaturze 160 g. Wiązanie w pasie. Intensywny, folkowy, kociewski wzór uprzyjemni prace kuchenne. Wyprodukowano na Pomorzu.
Bawełniany, ręcznie haftowany fartuszek z wzorem haftu kociewskiego. Wiązany w pasie i zakładany na szyję. Z przodu fartuszka małe kieszonki, które są bardzo praktyczne podczas pracy w kuchni.
Kolorowy fartuch kuchenny z pięknym akcentem haftu kociewskiego, wykonany z wysokogatunkowej tkaniny poliestrowej o gramaturze 160 g. Wiązanie w pasie. Świetny pomysł na prezent dla babci.
Ręcznie haftowany biały bawełniany fartuszek z pięknym kolorowym haftem kociewskim. Fartuszki mają przyszyte z przodu małe kieszonki, które są bardzo praktyczne podczas pracy w kuchni. Wielkość 24 cm x 39 cm.
Piękny fartuszek kuchenny z gustownym wzorem złotnicowym z Kaszub. Fartuch wykonany z wysokogatunkowej tkaniny poliestrowej o gramaturze 160 g. Wiązanie w pasie.
Ręcznie haftowany biały bawełniany fartuszek z pięknym kolorowym haftem kaszubskim. Fartuszki mają przyszyte z przodu małe kieszonki, które są bardzo praktyczne podczas pracy w kuchni.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.