Księgarnia Czec.pl jest beneficjentem
programu własnego Instytutu Książki
„Certyfikat dla małych księgarni”
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Stary sposób na gęś
Opis
„Dobra gąska, dobra gąska, wyśpię się pod pierzyną i najem się miąska”- mawiano dawniej, doceniając bardziej niż obecnie zalety tego najważniejszego spośród hodowanych w przeszłości ptaków domowych. Współcześnie, kiedy pierzyny odchodzą w zapomnienie, a potrawy z gęsiny rzadko pojawiają się na naszych stołach, warto przypomnieć sobie o zaletach gęsi, zwłaszcza o tych kulinarnych. [...] Przepisy na takie potrawy znajdziecie Państwo w naszej publikacji. Mam nadzieję, że zbiór oryginalnych receptur na dania i przetwory z gęsiny, pochodzących z dawnych książek kucharskich i czasopism przyczyni się przynajmniej w niewielkim stopniu do tego, aby gęś wróciła do naszego, chociażby tylko świątecznego menu.
Ze Wstępu
W bibliografii znajdziemy źródła odnoszące się do obszaru Kaszub szerzej Pomorza, ale także innych regionów Polski oraz kresów. Poza wiadomościami z zakresu historii i etnografii zamieszczona kilkadziesiąt przepisów kulinarnych.
Dane techniczne
Autor | Grażyna Szelągowska |
ISBN | 978-83-61891-29-1 |
Liczba stron | 64 |
Język | polski |
Oprawa | twarda |
Format | 12,5 x 21,5 cm |
Rok wydania | 2018 |