Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przepisy zaprezentowane w niniejszej publikacji zostały zebrane wśród gospodyń wiejskich z okolic Tucholi, Cekcyna, Gostycyna, Kęsowa, Lubiewa, Osia i Śliwic.
Książeczka z serii ABC... Smak Kaszub prezentująca tym razem kaszubską tradycję kulinarną (m.in. potrawy rybne, chleb i potrawy z mąki i kaszy, sposoby przechowywania pożywienia, pożywienie świąteczne) oraz wybrane przepisy.
Część pierwsza zajmuje się pokrótce przedstawieniem ogólnej historii lokali gastronomicznych, a przynajmniej jej istotnej dla Bytowa części, a następnie daje pogląd na lokalny rozwój w kontekście rozwoju miasta i powiatu. W części drugiej analizowane są poszczególne karczmy, osobno dla miasta Bytowa i wsi, a następnie omówione zostały schroniska młodzieżowe w mieście i powiecie.
Trzecie wydanie książki powstałej w oparciu o materiał archiwalny pochodzący z zasobów Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu oraz wywiady i kwerendy przeprowadzone współcześnie. Stanowi ona zbiór przepisów na tradycyjne potrawy i produkty z takich regionów etnograficznych jak: Bory Tucholskie, Kociewie, Krajna, Kujawy, Pałuki, ziemia chełmińska i ziemia dobrzyńska.
"Zasmakuj w formie. Pomorskie przepisy i formy cukiernicze" - katalog wystawy czasowej przygotowanej przez Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie w 2017 r. Prócz fotografii eksponatów prezentowanych na wystawie, w książce znajdują się także stare przepisy na słodkości, pochodzące m.in. z dawnych pomorskich książek kucharskich.
"Tradycyjna kuchnia kociewska" - książka prezentuje kociewską tradycję kulinarną. Zamieszczono ponad 70 przepisów zebranych wśród gospodyń Z Kociewia oraz oryginalnego przedwojennego zeszytu z przepisami babki autorki. Przedstawiono tylko sprawdzone receptury, niektóre nagrodzone w regionalnych konkursach kulinarnych.
Śledzik, matias, pikling, kiper czy rolmops... Śledź spożywany jest na różne sposoby. Ta popularna ryba miała ogromne znaczenie gospodarcze, stanowiąc główny cel połowów w rybołówstwie morskim. Łowiony był od wieków na Morzu Północnym, przede wszystkim przez Duńczyków i Holendrów. Śledź trafia na polski stół częściej niż bigos czy pierogi. Ma od dawna miejsce w kulturze polskiej, m.in. na Pomorzu i Kujawach urządzano symboliczne pogrzeby śledzia i żuru jako pożegnanie Postu.
„Dobra gąska, dobra gąska, wyśpię się pod pierzyną i najem się miąska”- mawiano dawniej, doceniając bardziej niż obecnie zalety tego najważniejszego spośród hodowanych w przeszłości ptaków domowych. Współcześnie, kiedy pierzyny odchodzą w zapomnienie, a potrawy z gęsiny rzadko pojawiają się na naszych stołach, warto przypomnieć sobie o zaletach gęsi, zwłaszcza o tych kulinarnych.
Kaszubska kuchnia to swego rodzaju kulinarny zapis dziejów Pomorza, gdzie spotykały się tradycje pomorskie, niemieckie, polskie i skandynawskie. W książce autorka przedstawia wybór 70 najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw, które można dziś spotkać na pomorskich stołach.
Kaszubskie ziemie są najpiękniejsze na świecie. Legenda głosi, że kiedy Pan Bóg tworzył świat, zapomniał o Kaszubach. Wówczas kaszubski anioł upomniał się o te ziemie i poprosił Boga, żeby obdarował je wszystkim, co miał najpiękniejszego, czyli morzem, piaszczystą plażą, pięknymi jeziorami i dorodnym lasem. Takim to sposobem Kaszuby do dziś tworzą najpiękniejszy zakątek Polski, a klimat sprzyja tu jak lekarstwo na wszelkie choroby. Nasze kaszubskie tradycje zawsze są żywe i świeże, czego najlepszym dowodem jest książka Smaki Kaszub.
Część pierwsza zajmuje się pokrótce przedstawieniem ogólnej historii lokali gastronomicznych, a przynajmniej jej istotnej dla Bytowa części, a następnie daje pogląd na lokalny rozwój w kontekście rozwoju miasta i powiatu. W części drugiej analizowane są poszczególne karczmy, osobno dla miasta Bytowa i wsi, a następnie omówione zostały schroniska młodzieżowe w mieście i powiecie.
Publikacja zawiera 70 bogato ilustrowanych przepisów, które zabierają czytelnika na kulinarną wyprawę po smakach Kaszub. Błyskotliwie łącząc tradycyjne receptury ze współczesnymi trendami, autorka serwuje przepyszną gamę pomysłów na zupy, dania główne, desery czy przekąski. W zależności od upodobań można je wykorzystać, przyrządzając posiłki codzienne, jak i odświętne. A sugestywne fotografie zachęcają, aby niezwłocznie pobiec do kuchni i upichcić coś kaszubskiego. Wersja wzbogacona o 24-stronnicową wkładkę z tłumaczeniami przepisów na język angielski, niemiecki i francuski.
Miedze i łąki to nasza najwspanialsza apteka, w której – już przy odrobinie wiedzy zielarskiej – można znaleźć sporo cennych leków. Książka dostarcza czytelnikowi podstawową wiedzę o niektórych roślinach rosnących na kociewskich miedzach i łąkach.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.