polski
 
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

LGR Sandry Brdy

Tygiel smaków

5.00 (Oceny: 1 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach.

Przejdź do pełnego opisu
42,00 zł
Dostępność:
brak towaru
Niedostępny
Czas wysyłki: 1 dzień

Kod produktu: 9788393851676

Opis

Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach. Panny na wydaniu, które miały wkrótce stać się gospodyniami, od wczesnego dzieciństwa opanowywały kuchenne umiejętności, podpatrując krzątające się po kuchni starsze pokolenia. Te, które praktykowały w obfitujących w zagraniczne składniki i zamorskie kondymenty kuchniach dworskich albo w pielęgnujących polską tradycję kuchniach ziemiańskich, zanosiły zaczerpnięte z nich inspiracje do własnych domów, ubogacając tym samym klasykę własnego stołu. (...)

Właśnie teraz odchodzą ostatnie pokolenia gospodyń, które miały jeszcze szansę zgłębiać kuchenne tajniki w codziennej domowej krzątaninie, w naturalny sposób nabywając przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę i umiejętności. Wybrzmiewa zatem ostatni dzwonek na spisanie ich relacji i wspomnień, począwszy od tych podświadomie zapomnianych, bo świadczących o ubóstwie dawnych czasów, po te najbardziej wystawne, świadczące o bogatej tradycji regionu. (...)

Niech zatem ta publikacja stanowi preludium do pogłębionej dyskusji na temat tradycji lokalnej kuchni. W żadnym razie nie należy jej traktować jako zamkniętą całość ani jako jedynie obowiązującą wyrocznię w tej sprawie. Wprost przeciwnie, zachęcam wszystkich tych, którym dziedzictwo kulinarne, a z nim krzewienie lokalnych zwyczajów i tradycji, leży głęboko na sercu, do aktywnego odkrywania zapomnianych smaków i przepisów. Oto jest po temu okazja.

Artur Michna – Krytyk kulinarny

Zespół redakcyjny: Grażyna Wera-Malatyńska, Stanisław Piesik, Artur Michna, Maria Guz, Teresa Kropidłowska

Opracowanie kaloryczności – dietetyk Ewa Pierucka

Cechy produktu

Książki

Autor Praca zbiorowa
ISBN 978-83-93-85-16-7-6
Liczba stron 142
Język polski
Oprawa twarda
Format 19 x 24 cm
Rok wydania 2020

Opinie

5.00
Liczba ocen: 1
Oceń i opisz