Tradycyjna kuchnia Powiśla
Wystaw opinię o produkcie
Kod produktu: 9788375918908
Opis
Powiślańska tradycja kulinarna – elegancko wydane blisko 70 przepisów, które zebrano wśród gospodyń oraz gospodarzy – głównie z okolic Sztumu i Kwidzyna. W obszernym wstępie została przedstawiona historia regionu i kulinariów od XIX wieku do czasów współczesnych.
Spis treści
Od autora
Przeliczniki proporcji
Zupy
Czarnina oszczędna
Czarnina z dodatkiem gruszek z goździkami
Kapuśniak
Kartoflanka
Wurst zupa
Zagraj
Zupa ogórkowa
Zupa owocowa
Potrawy z mąki, warzyw, owoców i grzybów
Bożonarodzeniowe paszteciki do barszczu
Bułeczki
Chleb z ziarnami
Gołąbki z farszem ziemniaczanym
Kapusta szmurowana
Kartacze
Kiszka ziemniaczana
Kluski kładzione
Kluski ziemniaczane
Kotlety mielone z chleba
Lane placki (naleśniki)
Pierogi z Bieszczad
Placki z jabłkami
Placki kartoflane
Racuchy
Sałatka kartoflowa (jarzynowa)
Potrawy mięsne
Gotowana kura w białym sosie
Karkówka faszerowana
Kiełbasa biała ze śliwką
Pasztet mięsny
Smażone wątróbki gęsie z jabłkiem
Zylc (galareta wieprzowa)
Potrawy rybne
Karp faszerowany
Ryba w occie
Sałatka śledziowa
Śledź po sztumsku
Ślepy śledź
Ciasta, ciastka i inne słodkości
Babka piaskowa
Bochenki czekoladowe
Bożonarodzeniowy kompot z suszonych owoców
Chrusty
Ciastka z gotowanych żółtek
Czerwona kaszka (Rote Grütze)
Deser ananasowy
Drożdżówka
Fafernuski
Frankfurter Kranz
Galaretka o smaku Waldemeister
Gotowana baba na Wielkanoc
Jabłko czernińskie
Kartofelki marcepanowe
Katarzynki
Kruche ciastka
Legumina
Makronki
Pączki
Pierniczki bożonarodzeniowe
Piernik staropolski
Rogaliki z jabłkami
Sos waniliowy
Tort orzechowy
Wafle (gofry
Przetwory i nalewki
Buraczki
Buraczki pruskie
Grzyby marynowane
Kapusta kiszona z kminkiem
Nalewka z gruszki
Nalewka z mniszka lekarskiego
Nalewka z kwiatu czarnego bzu
Ogórki kiszone
Maślane ogórki kiszone
Powiślańska śliwka w occie
Cechy produktu
Książki
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.