polski
 
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wydawnictwo Region

Tradycyjna kuchnia Powiśla

5.00 (Oceny: 1 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Powiślańska tradycja kulinarna – elegancko wydane blisko 70 przepisów, które zebrano wśród gospodyń oraz gospodarzy – głównie z okolic Sztumu i Kwidzyna. W obszernym wstępie została przedstawiona historia regionu i kulinariów od XIX wieku do czasów współczesnych.

Przejdź do pełnego opisu
29,00 zł
szt.
Dostępność:
średnia ilość
Czas wysyłki: 1 dzień

Kod produktu: 9788375918908

Opis

Powiślańska tradycja kulinarna – elegancko wydane blisko 70 przepisów, które zebrano wśród gospodyń oraz gospodarzy – głównie z okolic Sztumu i Kwidzyna. W obszernym wstępie została przedstawiona historia regionu i kulinariów od XIX wieku do czasów współczesnych.

 

Spis treści

 

Od autora

Przeliczniki proporcji

 

Zupy

Czarnina oszczędna

Czarnina z dodatkiem gruszek z goździkami

Kapuśniak

Kartoflanka

Wurst zupa

Zagraj

Zupa ogórkowa

Zupa owocowa

 

Potrawy z mąki, warzyw, owoców i grzybów

Bożonarodzeniowe paszteciki do barszczu

Bułeczki

Chleb z ziarnami

Gołąbki z farszem ziemniaczanym

Kapusta szmurowana 

Kartacze

Kiszka ziemniaczana

Kluski kładzione

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z chleba

Lane placki (naleśniki)

Pierogi z Bieszczad

Placki z jabłkami

Placki kartoflane

Racuchy

Sałatka kartoflowa (jarzynowa)

 

Potrawy mięsne

Gotowana kura w białym sosie

Karkówka faszerowana

Kiełbasa biała ze śliwką

Pasztet mięsny

Smażone wątróbki gęsie z jabłkiem

Zylc (galareta wieprzowa)

Potrawy rybne

Karp faszerowany

Ryba w occie

Sałatka śledziowa

Śledź po sztumsku

Ślepy śledź  

 

Ciasta, ciastka i inne słodkości

Babka piaskowa

Bochenki czekoladowe

Bożonarodzeniowy kompot z suszonych owoców

Chrusty

Ciastka z gotowanych żółtek

Czerwona kaszka (Rote Grütze)

Deser ananasowy

Drożdżówka 

Fafernuski

Frankfurter Kranz

Galaretka o smaku Waldemeister 

Gotowana baba na Wielkanoc

Jabłko czernińskie

Kartofelki marcepanowe

Katarzynki

Kruche ciastka

Legumina

Makronki 

Pączki 

Pierniczki bożonarodzeniowe

Piernik staropolski

Rogaliki z jabłkami

Sos waniliowy

Tort orzechowy

Wafle (gofry

 

Przetwory i nalewki

Buraczki 

Buraczki pruskie

Grzyby marynowane 

Kapusta kiszona z kminkiem

Nalewka z gruszki

Nalewka z mniszka lekarskiego

Nalewka z kwiatu czarnego bzu

Ogórki kiszone

Maślane ogórki kiszone

Powiślańska śliwka w occie

Cechy produktu

Książki

Autor Krystian Zdziennicki
ISBN 978-83-7591-890-8
Liczba stron 96
Język polski
Oprawa twarda
Format 17 x 24 cm
Rok wydania 2022

Opinie

5.00
Liczba ocen: 1
Oceń i opisz