polski
 
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowej-Prufferowej

Stary sposób na gęś

Przejdź do sekcji Opinie

„Dobra gąska, dobra gąska, wyśpię się pod pierzyną i najem się miąska”- mawiano dawniej, doceniając bardziej niż obecnie zalety tego najważniejszego spośród hodowanych w przeszłości ptaków domowych. Współcześnie, kiedy pierzyny odchodzą w zapomnienie, a potrawy z gęsiny rzadko pojawiają się na naszych stołach, warto przypomnieć sobie o zaletach gęsi, zwłaszcza o tych kulinarnych.

Przejdź do pełnego opisu
27,00 zł
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu
Czas wysyłki: 1 dzień

Kod produktu: 9788361891291

Opis

„Dobra gąska, dobra gąska, wyśpię się pod pierzyną i najem się miąska”- mawiano dawniej, doceniając bardziej niż obecnie zalety tego najważniejszego spośród hodowanych w przeszłości ptaków domowych. Współcześnie, kiedy pierzyny odchodzą w zapomnienie, a potrawy z gęsiny rzadko pojawiają się na naszych stołach, warto przypomnieć sobie o zaletach gęsi, zwłaszcza o tych kulinarnych. [...] Przepisy na takie potrawy znajdziecie Państwo w naszej publikacji. Mam nadzieję, że zbiór oryginalnych receptur na dania i przetwory z gęsiny, pochodzących z dawnych książek kucharskich i czasopism przyczyni się przynajmniej w niewielkim stopniu do tego, aby gęś wróciła do naszego, chociażby tylko świątecznego menu.

Ze Wstępu

W bibliografii znajdziemy źródła odnoszące się do obszaru Kaszub szerzej Pomorza, ale także innych regionów Polski oraz kresów. Poza wiadomościami z zakresu historii i etnografii zamieszczona kilkadziesiąt przepisów kulinarnych.

Cechy produktu

Książki

Autor Grażyna Szelągowska
ISBN 978-83-61891-29-1
Liczba stron 64
Język polski
Oprawa twarda
Format 12,5 x 21,5 cm
Rok wydania 2018

Opinie

5.00
Liczba ocen: 2
Oceń i opisz