Stary sposób na gęś
Wystaw opinię o produkcie
Kod produktu: 9788361891291
Opis
„Dobra gąska, dobra gąska, wyśpię się pod pierzyną i najem się miąska”- mawiano dawniej, doceniając bardziej niż obecnie zalety tego najważniejszego spośród hodowanych w przeszłości ptaków domowych. Współcześnie, kiedy pierzyny odchodzą w zapomnienie, a potrawy z gęsiny rzadko pojawiają się na naszych stołach, warto przypomnieć sobie o zaletach gęsi, zwłaszcza o tych kulinarnych. [...] Przepisy na takie potrawy znajdziecie Państwo w naszej publikacji. Mam nadzieję, że zbiór oryginalnych receptur na dania i przetwory z gęsiny, pochodzących z dawnych książek kucharskich i czasopism przyczyni się przynajmniej w niewielkim stopniu do tego, aby gęś wróciła do naszego, chociażby tylko świątecznego menu.
Ze Wstępu
W bibliografii znajdziemy źródła odnoszące się do obszaru Kaszub szerzej Pomorza, ale także innych regionów Polski oraz kresów. Poza wiadomościami z zakresu historii i etnografii zamieszczona kilkadziesiąt przepisów kulinarnych.
Cechy produktu
Książki
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.