Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego
Wystaw opinię o produkcie
37,14 zł
37,14 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
34,29 zł
Promocja trwa do %s
39,00 zł
39,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
36,00 zł
Promocja trwa do %s
brak towaru
Niedostępny
Kod produktu: 9788361891840
Opis
Opis
Trzecie wydanie książki powstałej w oparciu o materiał archiwalny pochodzący z zasobów Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu oraz wywiady i kwerendy przeprowadzone współcześnie. Stanowi ona zbiór przepisów na tradycyjne potrawy i produkty z takich regionów etnograficznych jak: Bory Tucholskie, Kociewie, Krajna, Kujawy, Pałuki, ziemia chełmińska i ziemia dobrzyńska. Przepisy kulinarne znajdujące się w publikacji pochodzą w dużej mierze ze zbiorów prywatnych (zeszytów z przepisami, wycinków z czasopism, notatek), stanowiących pamiątki rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre z tych receptur zostały nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”, oraz zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uzupełnieniem materiału są przepisy kulinarne publikowane w poradnikach i prasie kobiecej z XIX i XX w. Ilustrację książki stanowią, nawiązujące do tematyki, archiwalne fotografie pochodzące ze zbiorów Muzeum Etnograficznego oraz od osób prywatnych, a także dawne reklamy firm i ich produktów spożywczych wytwarzanych w regionie.
Cechy produktu
Cechy produktu
Książki
Autor
Grażyna Szelągowska
ISBN
978-83-61891-84-0
Liczba stron
159
Język
polski
Oprawa
twarda
Format
17 x 24 cm
Rok wydania
2015
Opinie
Opinie
5.00
Liczba ocen: 1
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.