polski
 
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach

Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne

5.00 (Oceny: 2 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Książka kulinarna przedstawiająca przepisy i tradycje kulinarne regionu Kartuz oraz Szwajcarii Kaszubskiej. Opisuje lokalne potrawy, inspiracje historyczne oraz przepisy pochodzące z dawnych czasów, uwzględniając wpływ klasztornej kuchni oraz regionalnych tradycji. Wydanie wzbogacone o szczegóły historyczne, jak i opisy współczesnych inicjatyw kulinarnych w regionie.

Przejdź do pełnego opisu
59,99 zł
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu
Czas wysyłki: 1 dzień

Kod produktu: 9788397333604

Opis

Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne to wyjątkowa publikacja, która przenosi czytelnika w świat kaszubskich tradycji kulinarnych, historii i kultury. Książka przedstawia przepisy inspirowane kuchnią regionu Kartuz oraz Szwajcarii Kaszubskiej, bazując na historycznych źródłach, w tym na recepturach z „Gazety Kartuskiej” oraz przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie w rodzinach z Kartuz.

Znajdziemy w niej opis kuchni klasztornej, która odegrała ważną rolę w kształtowaniu się kulinarnego dziedzictwa regionu. Autorzy sięgają do czasów zakonu kartuzów, który preferował prostą, jarską kuchnię opartą na rybach, chlebie i ziołach. Książka przedstawia również wpływ lokalnych surowców, takich jak ryby z okolicznych jezior czy zioła z przyklasztornych ogrodów, na tradycje kulinarne regionu.

Dalsze rozdziały omawiają rozwój gastronomii w Kartuzach na przestrzeni lat, od międzywojennych restauracji i kawiarni po powojenną rekonstrukcję lokalnej kuchni. Szczególne miejsce poświęcono również lokalnym przetworom, takim jak piwo klasztorne, kawa zbożowa czy regionalne nalewki. Nie zabrakło także historii lokalnych restauracji, browarów i cukierni, które tworzyły niepowtarzalny klimat regionu.

Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także przewodnikiem po historii kulinarnej Kartuz i okolic, ukazującym unikatowe połączenie wpływów miejskich i wiejskich. Znajdziemy w niej odniesienia do rodzinnych tradycji wspólnego spożywania posiłków oraz wpływu migracji na lokalną kuchnię.

Dodatkowym walorem są informacje o eksponatach związanych z kulinariami znajdujących się w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach, takich jak formy do masła czy inne narzędzia kuchenne, które pokazują bogactwo tradycji regionu.

Spis treści


Zupy

Ajntopf 
Zupa brzadowa 
Zupa grzybowa „puree”
Polewka piwna z twarogiem
Kapuśniak z kapusty słodkiej z pomidorami i mięsem
Zupa kaszubska 
Zupa klopsikowa 
Kruszki cielęce (flaczki) 
Zupa ogórkowa na świeżych ogórkach
Zupa ogórkowa z ogórków kwaszonych i świeżych 
Rosół z gołąbków Marty Bistroń
Rosół z królika 
Rosół z kury 
Zupa rybna zakonna 
Zupa z brukwi 
Zupa z flądry suszonej
Zupa z gęsich podróbek – krupnik na gęsich podróbkach 
Zupa z okonia 
Żur 


Dania z ryb

Lin w sosie koperkowym 
Pstrąg w sosie chartreuse 
Pulka ze śledziem 
Sandacz zapiekany z grzybami 
Sielawa smażona 
Sielawa w sosie maślanym 
Sielawa w zalewie octowej 
Sałatka śledziowa z orzechami 
Śledzie opiekane w słodko-kwaśnej marynacie 
Śledzie w białym sosie 
Śledzie w sosie pomidorowym 


Dania mięsne

Gęś szmurowana 
Kiełbasa pomorska 
Klopsy z królika
Królik smażony 
Kurczęta pieczone z beszamelem (kura w białym sosie) 
Pasztet z gęsich wątróbek – kartuskie pâté de foie gras 
Peklowane golonki
Sos korniszonowy 
Szpinak z kaszą i mięsem 
Wołowina 
Ziemniaczana babka z mięsem 
Ziemniaki zapiekane z mięsem 

Dania jarskie

Chartreuse – nadziewane liście kapusty 
Gołąbki twarogowe 
Grzanki kartuskie 
Jaja faszerowane 
Jaja w sosie musztardowym
Jaja w sosie słodko-kwaśnym 
Jaja z pieczarkami lub grzybami 
Kapusta z grzybami postna (wigilijna) 
Kluseczki kartuskie 
Kluski z makiem
Kluski ze śliwkami 
Knedle kartuskie 
Kotlety z grzybów
Kotlety z jaj 
Makaron 
Ogórki na sposób niemiecki 
Ogórki nadziewane 
Plince 
Szparagi po niemiecku (z bułeczką) 
Szparagi z jajkiem sadzonym 


Słodkości

Babka gotowana 
Babka piaskowa 
Babka wielkanocna drożdżowa 
Chrusty
Gryzik 
Jabłka pieczone z miodem 
Krummel 
Kuch drożdżowy o aromacie cytrynowym
Kulle
Legumina z jabłek w kruchym cieście 
Pączki 
Purcle 
Ser deserowy I 
Ser deserowy II –
Sernik 
Strucle z makiem 
Szpajza cytrynowa 
Tort 
Wafle 

Przetwory

Gruszki w occie 
Grzyby marynowane 
Jarzyny solone 
Konfitury z ogórków (chutney ogórkowy z Kartuz)
Koper solony 
Korniszony
Marmolada śliwkowa 
Marynowane buraki 
Marynowane owoce po kartusku
Ocet z resztek owoców 
Ogórki kartuskie 
Pikle z ogórków 
Szczaw solony 
Szparagi w zalewie 
Śliwki w occie 
Żylc 


Napoje i napitki

Ajerkoniak 
Kartuzjanka 
Kompot z suszonych owoców (brzadu)
Kawa zbożowa 
Lemoniada z chabrów bławatków lub wino bławatkowe 
Lemoniada z czarnego bzu
Napój żniwiarza 
Syrop z czarnego bzu 

 

Cechy produktu

Książki

Autor Rafał Nowakowski (opr.)
ISBN 978-83-973336-0-4
Liczba stron 238
Język polski
Oprawa twarda
Format 23,5 x 27,5 cm
Rok wydania 2024

Opinie

5.00
Liczba ocen: 2
Oceń i opisz