Pomorska książka kucharska (szczecińska, stargardzka, kołobrzeska)
Wystaw opinię o produkcie
Kod produktu: 9788377294970
Opis
Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy? Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami.
Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie podkreślały, że przepisy przez nie zebrane są tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat, i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle można nabyć tylko w drogich delikatesach.
Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a jeśli to było konieczne, zmodyfikowane do wymogów współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód.
Mamy nadzieję, że publikacja, którą stworzyłyśmy, będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego Czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek łączących ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi.
SPIS TREŚCI
Zachęta do lektury
Wstęp, czyli kilka słów wyjaśnienia
Subiektywnie o korzeniach pomorskiej kuchni
BABKA INACZEJ
BABKA NA INNY SPOSÓB
BEURREBLANC Z IMBIREM
CIASTECZKA ZE SKWARKAMI
CIELĘCINA W SOSIE Z JADALNYCH KASZTANÓW
CZERNINA Z GĘSI
CZERWONA KAPUSTA ZIMOWA
DELIKATNA ZUPA Z DYNI PO STARGARDZKU
FASZEROWANE OGÓRKI
FASZEROWANE UDO CIELĘCE
GĘŚ PIECZONA NA SPOSÓB POMORSKI
JARMUŻ POMORSKI
KACZKA DUSZONA NA BRĄZOWO Z SOSEM KASZTANOWYM
KALAFIOR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z RAKAMI
KIEŁBASA DO SMAŻENIA
KIEŁBASA RYŻOWA
KLUSKI NA PARZE
KLUSKI ZIEMNIACZANE
KONFITURY Z NIEDOJRZAŁYCH WŁOSKICH ORZECHÓW
KONFITURY Z MARCHWI
MASŁO RAKOWE
NADZIEWANE ŻEBERKA WIEPRZOWE „RUGARD”
PASZTET Z GĘSIĄ WĄTRÓBKĄ I TRUFLAMI
PIECZONA KACZKA (PRZYGOTOWANIE JAK GĘŚ)
POLICZKI WIEPRZOWE Z JARMUŻEM
„POLSKI ZAJĄC"
POMORSKI KAWIOR
POMORSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
POTRAWKA PO SZCZECIŃSKU
POTRAWKA Z ZAJĄCA W SOSIE Z WINA Z RODZYNKAMI
Cechy produktu
Książki
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.